Az ÖK Evolúciótudományi Intézet beköszöntője

Tisztelt Látogató!

Köszöntjük az ÖK Evolúciótudományi Intézetének honlapján. Az Akadémia kutatóintézet-hálózata a kutatói kiválóság, a hiteles tudomány, a társadalomért való elkötelezettség egységével válik a nemzeti és nemzetközi siker, a magyar és az egyetemes tudomány értékeinek megteremtőjévé. Magyarország egyetlen főhivatású kutatóintézet-hálózatának intézményeként kiemelt célunk, hogy a hazai kutatási hagyományokra épülve a nemzetközi kutatási térben is számottevő, jelentős eredményeket ígérő felfedező kutatásokkal, értékadó tudományos eredményekkel vállaljunk szerepet a közjó szolgálatában, a jövő megalapozásában.

Intézetünk az alábbi témakörökkel foglalkozik:

 • Az élet keletkezése; a nagy evolúciós átmenetek
  Az élet keletkezésének és fejlődésének mérföldkövei az első kémiai replikátor-közösségek kialakulásától az emberi nyelv evolúciójáig.
  Csoportvezető: Szathmáry Eörs
 • A kooperáció és a kommunikáció evolúciója, evolúciós robotika
  A kooperáció, a kommunikáció és a nyelvkészség megjelenésének és evolúciójának vizsgálata mind in silico modellezéssel, mind – Magyarországon egyedülálló módon – evolúciós robotika segítségével.
  Csoportvezető: Czárán Tamás
 • Evolúció és tanulás
  Vizsgálni tervezzük a (formális) tanulási mechanizmusok lehetséges szerepét különböző biológiai evolúciós folyamatokban, illetve ennek fordítottjaként különböző evolúciós dinamikák lehetséges hozzájárulását a tanulási folyamatokhoz (különös tekintettel a komplex kognícióra).
  Csoportvezető: Szathmáry Eörs
 • Új betegségek, darwini medicina
  A klímaváltozás okozta új, eddig az adott területen meg nem jelent betegségek dinamikájának, evolúciós hátterének és társadalomra vett hatásainak vizsgálata.
  Csoportvezető: Földvári Gábor

Czárán Tamás
mb. igazgató