Média

2020-07-01 index.hu

A koronavírus-pandémia miatt csak most kezdődhettek el az Európai Unió által 11 millió euróval támogatott AtlantECO elnevezésű tudományos konzorcium kutatásai. A projekt célja, hogy az Atlanti-óceánból származó döbbenetes mennyiségű genomikai adat (a legkülönfélébb élőlények génszekvenciáinak tömege) rendszerezhetővé és kutathatóvá váljon. A tizenhárom ország kutatóit összefogó konzorciumban az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet kutatói is részt vesznek, az intézetet vezető Jordán Ferenc szakterülete a nagy mennyiségű ökológiai adat rendszerszintű elemzése a legmodernebb hálózatelméleti, gépi tanulásos és mesterséges intelligencián alapuló módszerek segítségével.

2020-06-30 mmk.hu

Rendszeresen végzünk vizsgálatokat arra vonatkozóan, hogy környezetünk állapotának romlásával milyen változás várható hosszú távon a jelenleg kiváló minőségű vízbázisainkon. Míg korábban a Budapesti Műszaki Egyetem szakértőinek bevonásával egy K+F program keretében végeztünk ilyen jellegű méréseket, 2018 óta pedig az MTA Ökológiai Kutatóintézetének vezetésével folyó „Tiszta ivóvíz – a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig” hároméves, a Nemzeti Kiválóság Program projektjében veszünk részt konzorciumi partnerként.

2020-06-29 Kossuth Rádió, Krónika
Jó a Balaton vízminősége

Fürdésre alkalmas, jó minőségű a Balaton vize, az ilyenkor megszokott alacsony algaszámmal. Erről az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa beszélt a Krónikának. Boros Gergely hozzátette, mivel a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás azokra a tavaszi hónapokra esett, amikor egyébként sem sokan látogatják a tavat, annak nem volt hatása a vízminőségre.

2020-06-28 szimpatika.hu

Az ELTE kutatói, Horváth Gábor egyetemi tanár (Biológiai Fizika Tanszék Környezetoptika Laboratórium) és Kriska György habilitált egyetemi docens (TTK Biológiai Intézet) az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársával, Egri Ádámmal és a finnországi Oului Egyetem Biológiai Intézetének professzorával, Benno Meyer-Rochow-val együttműködve fordított logikájú, új magyarázattal rukkoltak elő. Feltevésük szerint a vizet kereső polarotaktikus vízirovarok szálltak rá a fenyőerdőben például vihar okozta töréseknél kifolyt friss gyantára, ami vízszintesen poláros visszavert fényével vizet utánozva vonzotta magához a polarizációérzékeny állatokat.

2020-06-28 M5

A Természetfilm.hu filmjének szereplői a parányi élőlények amelyek valamennyi vizes élőhelyen megtalálhatók. A harmadéves biológus hallgatót, Becz Barnabás Álmost lenyűgözi ez a világ. Tanulmányai mellett most egy igazi expedíció részévé válik, mely a Kárpátok csúcsaitól az Alföld szikes tavaihoz vezet. Lakóautóval vág neki a kalandnak, ahol egy kész minilabort rendez be, amiben hamarosan akváriumok sorakoznak, s kamerával felszerelt mikroszkópok várják az új felfedezéseket. Napállatkák, telepes csillósok, harangállatkák, ostorosok rejtett világa rajzolódik ki előttünk. A különböző helyszíneken a területet jól ismerő kutatók, többek között a Balatoni Limnológiai Intézet és a Duna-kutató Intézet kutatói segítik munkáját, ők teszik teljessé a képet.

2020-06-26 szeretunkutazni.hu, origo.hu, turizmus.com, azutazo.hu

A Veresegyházi Medveotthon és a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert „Medve a Kertben” elnevezéssel közös látogatói programot kínál péntektől, 2020. június 26-tól.
A vírus új igényeket támasztott. Előtérbe kerültek a szabadtéri élmények, ezért a belföldi turizmus elősegítése érdekében, az új igényekre reagálva hozta létre a két intézmény az új programcsomagot.
Az együttműködésnek köszönhetően a látogatók az egyik intézmény felkeresésével kedvezményesen léphetnek be a másikra.

Oldalak